Home » Oulun Kärpät – Mestareiden mestari

Liigan kausi 2015 päättyi tutuissa merkeissä Oulun Kärppien mestaruuteen. Seitsenkertainen Suomen mestari on rakentamassa vahvaa valtakautta, jonka aikana mestaruuksien voittamisesta on tulossa sääntö ja tapa. Mestaruus ja menestys eivät ole kuitenkaan tulleet helpolla, sillä Kärppien matka mestariksi pitää sisällään melko jyrkkiä mäkiä sekä ylä- että alaviistoon.

Jojoilua sarjatasojen välillä

Vuonna 1946 perustettu kärppälauma kuuluu suomalaisen huippu-urheilun ehdottomaan eliittiin. Moni tuppaa kuitenkin unohtamaan, kuinka pitkä ja kivinen tie Kärpillä on ollut. 70-luvun lopulta nykyhetkeen asti Kärppien sarjataso on vaihdellut II-divisioonasta ja Mestis-sarjasta aina SM-liigan huipulle. Kärppien kulta-aika sijoittuu kuitenkin 2000-luvulle, jonka aikana mestaruuksia kasaantui viisi kappaletta. Ennen 2000-lukua Kärpät dominoi I-divisioonaa, vaikka kävikin II-divisioonassa kaudella 1994-95.

Legendat johdattaneet Kärpät menestykseen

Kärppien nutussa pelanneita legendoja löytyy mielin määrin ja täten yksittäisten pelaajien esille nostaminen on melko epäreilua muita kohtaan. Joka tapauksessa, nimi Jari Viuhkola muistetaan Oulun kaduilla erittäin hyvin. Viuhkola on nimittäin pelannut ylivoimaisesti eniten virallisia otteluita Kärppä-paidassa (535) ja tehnyt myös neljänneksi eniten maaleja (119). Eikä tässä vielä kaikki, sillä Jari löytyy myös syöttötilaston sekä pistetilaston kärkipaikalta. Toki Kärppien pelaajalistalta löytyy historiallisesti Suomen jääkiekkoilun kannalta enemmän merkittäviä nimiä (niin hyvässä kuin pahassa).Oulun Raksilan jäähallissa Kärppä-laumaa on käskyttänyt lukuisat enemmän tai vähemmän menestyksekkään valmentajat. Esimerkiksi Leijonien legendaarinen Hannu Aravirta johdatti Kärppiä kausilla 2010-13. Kari Jalonen taas vei Kärpät liigataisteluihin neljän kauden ajan (2004-2008).Kärppien junioritoiminta tuottaa edustusjoukkueelle vuodesta toiseen lupaavia pelimiehiä, joille annetaan vastuuta kovissa peleissä. C-nuorien ikäpolvi on tuonut peräti 6 Suomen mestaruutta ja 9 hopeamitalia, kun taas Kärppien A-juniorit voivat ylpeillä kolmella ASM-mestaruudella ja kolmella hopea sekä pronssi mitalilla. Myös naisten puolella Kärppien miesten menestyksestä otetaan oppia. Viimeisin naisten mestaruus tulee vuodelta 2012.

Viime kausien menestys nostaa hymyn Raksilan kattoon

Kausi 2015 oli Kärpille menestyksekäs: Runkosarjan selkeä voitto Tampereen Tapparan nenän edestä uumoili varsin vaivatonta reissua mestaruuteen. Toisaalta edelliskauden karvas tappio finaalisarjassa juuri Kärppiä vastaan potki Tampereen poikien itsetuntoa varsin kovasti, ja täten Kärppien tie mestaruuden toistamiseen ei tulisi olemaan läpihuuto juttu. Ja näinhän siinä kävi: Finaalisarjassa kohtasivat toistamiseen Kärpät ja Tappara. Ottelupari eteni aina seitsemänteen otteluun asti, täysin samalla tavalla kuin viime kaudella. Lopulta mitalit jaettiin myös samalla tavalla Kärppien juhliessa mestaruutta ja Tapparan purressa katkeraa mustamakkaraa.Rakentaako Kärpät Suomeen jääkiekkoilun uutta dynastiaa? Pystyykö Tampere pelastamaan meidät Oulun tyrannialta? Se jää nähtäväksi ensi kaudella.