La Ligan joukkueet


La Liga, toiselta nimeltään Primera Division, on Espanjassa miesten jalkapallon korkein sarjataso. Se on toinen Liga de Futbol Profesionalen jalkapallosarjoista. Sarja kuuluu yhteen Euroopan kovimmista ja on yksi viidestä huippusarjasta. Kaudella 2016-2017 sarja oli Euroopan jalkapalloliiton maapisterankingin ykkönen. Sarjaa pelataan nykyään 20 joukkueen voimin.Jokaisen kauden päätteeksi kolme huonointa tippuu toiselle sarjatasolle Segunda Divisioniin ja vastaavasti kakkosliigan kolme parasta nousevat pääsarjaan. Yksi La Ligan parhaimmista ja tunnetuimmista pelaajista on FC Barcelonassa pelaava argentiinalainen Lionel Messi. Hän voitti hetki sitten Ballon d’Or -äänestyksen ja valittiin näin kuudetta kertaa maailman parhaimmaksi pelaajaksi. Lisää La Ligasta ja sen tuoreimmista tapahtumista voi lukea esimerkiksi täältä.

La Ligan historiaa

Jose Maria Acha oli henkilö, joka esitti idean kansalliseen jalkapallosarjan perustamisesta Espanjassa vuonna 1927. Vuoden 1928 loppupuolella Espanjan kuninkaallisen jalkapalloliiton kokouksessa päästiin yhteisymmärrykseen joukkueista ja niiden määrästä ja pelit alkoivat muutamaa kuukautta myöhemmin. Ensimmäiselle kaudelle valittiin yhteensä kymmenen joukkuetta ja ensimmäisen kauden avauskierros pelattiin 10.2.1929. Sarjan ensimmäisen mestaruuden voitti kahden pisteen turvin Barcelona, toiseksi tuli Real Madrid. Vuosina 1936-1939 sarja oli tauolla Espanjan sisällissodan takia, ja silloin vuonna 1937 pelattiin La Ligan sijaan yksi kausi Liiga Mediterrania. Sarjan on kyennyt voittamaan yhdeksän eri seuraa sen olemassaolon aikana. Näistä menestyneimpiä ovat olleet Real Madrid (33 mestaruutta) ja FC Barcelona (21 mestaruutta).

Seurojen kannatus

Jokaisella joukkueella on oma fanikuntansa ja kannattajansa. Seurojen kannattajat tulevat pääosin omasta kaupungista, mutta menestyvillä seuroilla faneja on paljon ympäri maailmaa. La Ligassa isoimpia ja menestyneimpiä seuroja ovat Real Madrid ja FC Barcelona. Real Madridilla on kannattajaryhmiä yli 1 800 ympäri maailman ja Barcelonalla yli 1 200. Tästä (https://www.fcbarcelonafinland.com/) voit tutustua FC Barcelonan Suomen kannattajaryhmään. Kannattajat ovat tärkeitä seuroille; he ovat niitä, jotka luovat stadionille tunnelmaa, koska he elävät pelissä mukana, hurraavat, buuaavat ja laulavat. Faneja kutsutaan usein joukkueen 12. pelaajaksi. Yksi sivusto, jossa voit osoittaa tukesi joukkueellesi, on Supportersplace. Sieltä saat hankittua pelipaidat, kaulahuivit ja muut, jotka päällä on hyvä suunnata katsomaan pelejä.